Historie

De grondlegger van onze stijl is wijlen Wiliam Flohr, onder ingewijden beter bekend als ‘Paatje Flohr’. Geboren in Kertosono – Oost Java (1923).

Hij werd op negenjarige leeftijd spelenderwijs bekend met Pencak Silat door een voorman op een suikerplantage, waar zijn vader opzichter was. Tot zijn zeventiende jaar trainde paatje verschillende stijlen totdat hij een baan kreeg in een suikerfabriek nabij Surabaya.

In Surabaya leerde paatje tenslotte Guru Mohammed Hoesin kennen en van wie hij de Pukulan Madura stijl leerde. Dit werd tijdelijk onderbroken doordat paatje op negentienjarige leeftijd door de japanners gevangen werd genomen en in een kamp werd geplaatst.

Op eenentwintigjarige leeftijd wist hij te ontsnappen en vluchtte naar Surabaya waar hij zijn leraar per toeval weer ontmoette en de training van de Pukulan Madura hervatte. Pa Flohr kreeg van Guru Hoesin ook zware geestelijke training.

In 1960 is paatje Flohr met zijn gezin vanwege politieke redenen naar Nederland gekomen, alwaar hij verder is gegaan met zijn eigen stijl. Hij begon training te geven, in eerste instantie binnen familie- en kenniskring, waarbij hij een achterkamertje als trainingsruimte gebruikte. Echter deze ruimte werd te klein doordat de stroom leerlingen snel toenam. Uiteindelijk werden de trainingen in diverse sportzalen voortgezet. In de loop der jaren ontstond een vaste kern leerlingen, die gezien hun kwaliteiten, een selecte groep vormde die bij paatje op zolderĀ de zogeheten ‘zoldertraining’ onderging.

Paatje selecteerde voor deze training alleen de meest toegewijde en beste leerlingen uit, waaruit later zijn assistenten en toekomstige leraren voortkwamen. Een van dezeĀ mensen was Jerry Blom.

Nadat paatje William Flohr in 1998 kwam te overlijden is Jerry een van de mensen, die de erfenis van paatje in stand houdt.